Jdi na obsah Jdi na menu

Žákovská liga Milevsko

Autor: Pavel Pubal, Milevské noviny

MILEVSKO – Vůbec poprvé v sezoně do Milevska tuto neděli zavítala Žákovská liga starších žaček. K vidění byl v rámci druhého kola celostátní soutěže házenkářský maraton celkem deseti mistrovských bitev. Domácí družstvo Handball clubu Milevsko potvrdilo, že patří v této kategorii k nejlepším družstvům v republice, když postupně porazilo Kunovice (20:12), Kobylisy (32:15), Most (26:12) a na závěr celého dne i Olomouc (22:19). Právě utkání s olomouckou Zorou, která se také pohybuje v horních patrech tabulky, bylo nejdramatičtější, ale i v něm si Milevšťandy po celý průběh druhé osmnáctiminutovky hlídaly zhruba tří, čtyřbrankový náskok, který si nesly z první půle. Milevské starší žákyně, které ukazují, že patří do republikové špičky, navíc na těchto turnajích vhodně doplňují také mladší házenkářky. Nejlepší střelkyní Milevska v součtu všech čtyř zápasů byla se 25 góly Simona Němečková, která je aktuálně s celkovými 42 góly pátou nejlepší střelkyní celé soutěže.

HK Kunovice – HC Milevsko 12:20 (7:10)
Sestava a branky Milevska: Hanusová, Matějková 1, Peterková 2, Koňáková 6/1, S. Němečková 3, Zvonařová, Hlavínová, Janouchová 4, Fořtová, T. Němečková 1, Šedivá 3, Dostálová.
HC Milevsko – TJ Sokol Kobylisy II. 32:15 (17:9)
Sestava a branky Milevska: Hanusová 5/2, Matějková, Peterková, Koňáková 3, S. Němečková 8, Zvonařová 1/1, Hlavínová 7, Janouchová 2/1, Fořtová, T. Němečková, Šedivá 6, Dostálová.
HC Milevsko – DHK Baník Most 26:12 (10:6)
Sestava a branky Milevska: Hanusová 4/1, Matějková, Peterková 1, Koňáková 5, S. Němečková 8, Zvonařová, Hlavínová 2, Janouchová 3, Fořtová, T. Němečková 1, Šedivá 2, Dostálová.
DHK Zora Olomouc – HC Milevsko 19:22 (11:15)
Sestava a branky Milevska: Hanusová 1, Matějková, Peterková, Koňáková 2/1, S. Němečková 6/1, Zvonařová, Hlavínová 3, Janouchová 3, Fořtová, T. Němečková, Šedivá 7, Dostálová.

Milevšťandy doma vybojovaly dalších osm bodů do tabulky. Na prvním turnaji, který se uskutečnil už na začátku prosince 2023 v Praze, získaly Milevšťandy tři výhry a jedinou porážku, takže od začátku soutěže dokazují, že se ani na celostátním poli rozhodně neztratí. Naopak patří také v republikovém měřítku k nejlepším. Po prvních dvou odehraných turnajích a tedy osmi zápasech jsou pouze tři týmy stoprocentní – DHC Plzeň, Zlín A a Valašské Meziříčí, pak už jsou tři týmy s bilancí sedmi výher a jediné remízy – Slavia Praha, Slavia VŠ Plzeň a právě Milevsko, které se tak po druhém kole dělí o čtvrtou příčku republikového pořadí.

Žákovské ligy se účastní celkem 25 celků z celé republiky, které do ní postoupily přes kvalifikační turnaje. Jihočeskou házenou zastupují kromě Milevska ještě Písek, Strakonice a Jindřichův Hradec. Celostátní soutěž se hraje od prosince do května, kdy se tabulkovým systémem utká každý s každým. Vítěz každé kategorie se stane republikovým mistrem. Tento systém se hraje v žákovských kategoriích, protože od dorostu už jsou klasické ligové soutěže. Souběžně hraje milevské družstvo starších žákyň i krajský přebor.