Jdi na obsah Jdi na menu

Prague handball cup 2023 Mlžky

Praha 7.-10. 4. 2023img-20230727-wa0016.jpg

Velikonoce jsou každý rok oslavou házené v České republice, o tomto svátku se v Praze koná jeden z největších mezinárodních mládežnických turnajů pod názvem Prague Handball cup. Letos to byl jubilejní 30. ročník, na který se sjelo celkem 571 týmů z 23 zemí celého světa. Hrálo se v kategoriích minižactvo, mladší žactvo, starší žactvo, mladší dorost, starší dorost a to vše rozdělené na dívky a chlapce. Celkem se hrálo ve více jak 25 halách po celé Praze a z Milevska se na tento prodloužený házenkářský víkend vydala skupina minižactva a mladších žákyň, milevské starší žákyně se pro tento turnaj spojily s družstvem HBC Strakonice 1921.

 

 

Mladší žákyně měly v pátek pouze dva zápasy základní skupiny. K prvnímu utkání nastoupily ráno proti německému týmu HSV Grimmen, který milevské trochu zaskočil, ale jakmile si holky uvědomily styl hry, který soupeř preferoval, dokázaly si utvořit náskok. Soupeř ještě v půlce zápasu zastrašil stažením náskoku na jednu branku, ale milevská děvčata si vytvořila novou gólovou rezervu, kterou udržela a byla to první výhra 18:15. Další zápas holky čekal až v pátek večer, tak si během dne společně s trenérkami užily návštěvu muzea iluzí a turnajového doplňkového programu. Trenérky se trochu obávaly, jak děvčata nastoupí k večernímu zápasu proti slovenské SMF-HK Žilině, ale holky si zápas užily od začátku do konce a hladce vyhrály 12:5.

 

Sobotní zápasový den milevských mladších žákyň se odehrával v Čakovicích, kde se sehrály zbylé tři zápasy základní skupiny. Český tým TJ Sokol Velké Meziříčí už děvčata na několika turnajích potkala a věděla, že to bude jeden z lehčích soupeřů, ale i tak se nenechala uspat a soupeře nechala skórovat až ve 13. minutě za stavu 6:0. Ani v druhé půli skvělá obrana a skvěle chytající brankářky nedaly Meziříčí příliš příležitostí a Milevsko slavilo třetí výhru 17:8. Ze základních skupin v této kategorii postupovaly do nadstavbového kola první tři týmy a podle rozehraných zápasů v milevské skupině bylo jasné, že následující zápas s rakouským týmem Union Korneuburg bude soubojem o první místo v této skupině a šance získat v nadstavbovém kole lehčího soupeře. Rakušanky zvyklé hrát na vytaženou obranu tvrdě narážely na českou obranu zataženou, a na druhé straně milevšťandy otevřeného prostoru v obraně soupeřek využívaly a po úvodním vyrovnaném rozjezdu soupeřkám gólově odskočily a výhru si až do konečného stavu 15:10 pohlídaly. Poslední zápas ve skupině s českým týmem TJ Sokol Poruba byl zápasem holek mladších a začínajících, které měly možnost vyzkoušet si uhrát celý zápas bez opory zkušenějších hráček a naopak zkušenější hráčky si vyzkoušely, jaké to je sledovat celý zápas z lavičky, a že to byly nervy. Půlka zápasu byla přetahovaná o každý gól, začátek druhé půle milevské holky dokonce prohrávaly, ale skvěle v poslední chvíli zabraly a vyhrály těsným vítězstvím 10:9. Prvním místem v základní skupině bez ztráty bodu byly trenérky mile překvapeny. Společně s děvčaty se těšily na nedělní zápasy v nadstavbovém kole o třech týmech, kdy postupoval pouze vítěz této miniskupiny.

Nedělní první zápas byl proti dobře známému týmu Házená Jindřichův Hradec. Holkám chvilku trvalo, než z hlavy dostaly vzpomínky na poslední zápas v krajském přeboru, ve kterém s Jindřichovým Hradcem remízovaly. Bojovnost milevských děvčat se začala probouzet a vítězství 21:15 nad Jindřicháčem znamenala, že souboj o první místo a postup do dalších bojů bude s těžkým soupeřem z Rakouska Handball Wölfe Wien. Začátek zápasu s rakušankami se slibně vyvíjel ve prospěch Milevska, ale osobní obranou na nejproduktivnější milevskou hráčku, šťastnými trefami a za ohlušujícího bouřlivého fandění rakouských rodičů byla druhá půle zápasu velmi dramatická, kdy milevské hráčky dokonce o branku prohrávaly. Naštěstí i podpora milevských rodičů, milevských minižáků a starších žákyň, kteří se přijely do haly na zápas svých dětí a kamarádek podívat, byla neuvěřitelná a dodala milevšťandám sílu do závěrečných minut zápasu. Radost z výhry 13:11 pro český tým byla obrovská a trenérky postupu do osmifinále nemohly ani uvěřit.

 

Vyřazovací systém je náročný po psychické i fyzické stránce, a tak po necelých dvou hodinách odpočinku čekal milevské další zápas proti rumunskému týmu CSM Ploiesti. Soupeř použil stejnou taktiku jako předchozí protivník a odstavil nejvýraznější hráčku Milevska (Simonu Němečkovou, která se umístila v desítce nejlepších střelkyň turnaje v kategorii mladších žákyň), ostatní milevská děvčata skvěle zareagovala a otevřeného prostoru využila, obrana byla kvalitní a brankařky zneškodnily několik vyložených šancí, první polovina zápasu tak byla gólově vyrovnaná a skončila 10:10. Na začátku druhé půle měla milevská děvčata smůlu v koncovce, nevyužila vyložených šancí a nechala si rumunské soupeřky odskočit o 6 branek. I když v sobě milevšťandy našly ještě sílu a začaly náskok stahovat bylo už pozdě a první prohra na turnaji 16:20 znamenala odjezd domů.

 

Trenérky Menhartová, Janouchová a Hřebejková vystoupení holek na celém turnaji zhodnotily: "Konečné 10.místo ze 76 týmů je naprostá paráda. Moc děvčata chválíme za jejich bojovnost. Hrály tu jako jeden tým ať už na hřišti nebo povzbuzováním se z lavičky, obě brankařky skvěle zachytaly, a tak to holky dotáhly tak daleko. Moc všechny chválíme a děkujeme jim za krásné zážitky a emoce, které jsme s nimi na palubovce prožívaly. Domů nás poslal tým rumunek, které nakonec celý turnaj v naší kategorii vyhrály, takže o to větší poklona holkám za krásný zápas, který proti vítězkám turnaje předvedly."

Družstva HC Milevsko mini a mladší žačky se mohla zúčastnit tohoto turnaje také díky přispění Jihočeského kraj, který přispěl na tuto akci v rámci dotačního titulu:  DOTACE NA REPREZENTACI JIHOČESKÉHO KRAJE V OBLASTI VĚDY, MLÁDEŽE A SPORTU.

 

Sestava a branky mladších žaček:

Hlavínová Š. (15), Nováková, Vacková (2), Arnetová, Sládková (1), Džermanská (19), Němečková S. (45), Janouchová (19), Zvonařová (1), Vošahlíková (1), Hanusová (14), Matějková (4), Mendlíková (1),Kellnerová, brankařky Fořtová a Němečková T.

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky PHC 2023 Mlžky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář