Jdi na obsah Jdi na menu

Handball cup Vršovice 2023 Mlžky

Praha 1. 9. - 3. 9. 2023

Poslední prázdninový víkend se mladší a starší žákyně milevské házené vydaly na svůj letošní první turnaj v sezóně, který pravidelně absolvují v pražských Vršovicích, tentokrát to byl již XI.ročník Handball cup Vršovice. Z pohledu klubu to byl zdařilý turnaj. Mladší žákyně si z Prahy odvezly stříbrné medaile za druhé místo a individuální cenu nejlepší brankářka turnaje, kterou, na základě hlasování všech trenérů a funkcionářů turnaje za své výkony v brance, získala Tereza Němečková. A starší žákyně si na krku do Milevska vezly krásné bronzové medaile. Byl to úžasný sluneční víkend plný házené a snad i příslib do nastávající sezóny, že se milevské házenkářky v konkurenci neztratí.

 

MLADŠÍ ŽÁKYNĚ

Turnaj se hrál systémem každý s každý, během turnaje došlo k mnoha nečekaným zvratům ve výsledcích, takže každým odehraným zápasem, který přibyl do tabulky, se výsledky čím dál víc zamotávaly, a proto záleželo na tom, aby se vydařilo každé utkání. Mladší žákyně k prvnímu zápasu turnaje nastoupily proti týmu VŠ Plzeň. Vstup do turnaje se děvčatům moc nepovedl, proti Plzni se nedařilo vůbec nic. Na děvčatech byla vidět prázdninová pauza, a tak přihrávky ani střely na branku nebyly dokonalé, naději na dobrý výsledek živila Šárka Hlavínová, která vstřelila polovinu gólů, ale bohužel se k ní střelecky nikdo nepřidal, a tak hned na úvod děvčata utrpěla porážku 10:16. Tato ztráta bodů s hratelným soupeřem mohla naše děvčata na konci turnaje hodně mrzet. Druhý zápas proti nevyzpytatelným Pardubicím se na první poločas postavila do branky Natálie Matějková, která se jako hráčka přihlásila na pozici náhradního brankaře a zátěžovou zkouškou prošla na jedničku. Svými výkony v brance i v druhém poločase na hřišti, a to hlavně v obraně, tak pomohla k výhře milevského týmu nad Pardubicemi 17:11.

Další zápas byl proti obávanému krajskému souputníkovi z Písku, který je pro holky vždycky těžkým soupeřem, protože mají v hlavách, že Písek se nedá porazit. Na hřišti, ale jakoby milevská děvčata zapomněla, kdo proti nim stojí, a odehrála jeden z nejlepších zápasů na turnaji. Holky své vedení od začátku pomaloučku navyšovaly a udržovaly, protože ani v obraně soupeřky moc ke gólovým šancím nepouštěly. V útoku se skvěle blýskla Aneta Vildtová, která jako jedna z nejmladších hráček několikrát dokázala píseckým vstřelit důležitý gól, a tak krásným kolektivním výkonem Milevsko porazilo Písek 15:11. K poslednímu zápasu pátečního dne holky nastoupily proti Kynžvartu. V tomto zápase milevské nic nepodcenily a i díky Janě Hanusové, později vyhlášenou nejužitečnější hráčkou týmu, která byla v tomto zápase střeleckým tahounem družstva, kdy polovina vstřelených branek byla její zásluhou, vyhrály 14:9. Sobotní ráno mělo být zátěžovou zkouškou, kdy děvčata čekala hra proti rychlým a silovým hráčkám ze Žeravice. Prospaný a trochu odevzdaný zápas ze strany milevských byl jednoduchým vítězstvím pro soupeře, a tak to byla pro Milevsko utrpěná prohra 4:11. K dalšímu zápasu, ale už holky nastoupily se vztyčenými hlavami, a na jihočeského soupeře ze Strakonic vlítly hned od úvodního hvizdu. Nenechaly si utéct začátek, což byl důležitý krůček k tomu, že nepustily soupeře do vedení. Odskočit o několik branek se v průběhu hry naopak podařilo milevským, a tak do zápasu zasáhla i mladší děvčata, která už bohužel náskok nezvýšila, ale dokázala udržet, i když i vlivem nedorozumnění s časomírou nakonec hodně napínavě, těsnou výhru 14:13. Odpočinkový poslední sobotní zápas čekal holky proti Velkému Meziříčí, kdy na hřišti dostaly prostor všechny hráčky a klidným průběhem zápasu Milevsko vyhrálo 16:3. V neděli zbývalo milevským odehrát poslední dva zápasy. Ráno v prvním utkání proti pražským Hájům, naštěstí děvčata nezopakovala nepodařené ranní zápasy a skvělou hrou v útoku i v obraně nakonec s jistotou vyhrála 14:4. Vývojem turnaje bylo před posledním utkáním jasné, že holky poslední zápas proti neznámému soupeři z Olomouce musejí vyhrát, protože vítězství znamenalo stříbro a prohra smutnou bramborovou příčku. Trenérky svou nervozitu na sobě nenechaly znát, a veškerou svou důvěru vložily do rukou děvčat. Tento důležitý zápas holky hrály z posledních svých sil skvělou hru, krásně se několikrát individuálně prosadila Štěpánka Janouchová. Za gólového přispění ostatních zkušenějších hráček a důležitých povedených zákroků brankářky Terezy Němečkové skončil zápas velkou a viditelnou radostí milevských 18:12. 

Po turnaji trenérky Menhartová, Janouchová a Hřebejková celý turnaj shrnuly: "Výsledky a herním projevem děvčat jsme byly mile překvapeny a chválíme za předvedený výkon Jolanu Mendlíkovou, Markétu Studenou a Adélu Zvonařovou, které svou bojovností a góly hodně pomohly týmu ke konečnému umístění, dále pak Nelu Vošahlíkovou, Danielu Kalinovou a Nelu Arnetovou, protože tato děvčata se všechna dokázala, alespoň jednou gólově prosadit a je na nich vidět zlepšení. Velká pochvala patří i nejmladší Tereze Hlavínové, která se na hřišti jako benjamínek vůbec neztratila. Těšíme se na další házenkářské zážitky s děvčaty a ještě jednou všem hráčkám moc děkujeme za krásný víkend."

 

Sestava a branky: Hanusová 20, Hlavínová Š. 28, Janouchová 29, Matějková 6, Mendlíková 10, Vildtová 6, Studená 4, Němečková T. 2, Hlavínová T. 9, Zvonařová 5, Vošahlíková 1, Kalinová 1, Arnetová 1.